Når I skal ud at købe tilslutnings ledning, til lamper og diverse opladere, skal I være opmærksom på at der faktisk er et lov krav på området. Jeg vil her illustrere hvad det er man skal have.

Krav til Elkabel

For at forbinde enheden til standeren med el på campingpladsen, skal man anvende et kabel. Det skal være et kraftigt kabel af typen H07 RN-F eller tilsvarende.Kablet skal indeholde beskyttelsesleder og må maksimalt være 25 meter langt. Beskyttelseslederen skal være gul/grøn og nullederen skal være lyseblå.
Stikproppen og kontakten i kablet skal være brudsikker, tæt og have jordforbindelse.
Kravet stammer fra en IEC-standard og står i dag i IEC-standarden 60364-7-721, den burde derfor også være kendt i alle de sydeuropæiske lande.
Længden af ledningen er som standard fastsat til 25m +/- 2m og med et mindste ledertværsnit på 2,5 mm2 for et strømforbrug på op til 16 Amp.

Løse elinstallationer i forteltet er også omfattet af ovenstående regler.
Det kan anbefales altid at have forskellige adaptere til elkablet, da standerne på campingpladserne ikke er helt standardiseret endnu. De fleste er dog godt på vej og anvender i regel CE-stik. Har man ikke adaptere med, kan disse som regel lejes eller lånes på campingpladsen.

krav til elkabel

 

Vores Kabel er et 25 meter langt kabel (3x2,5mm2) monteret
med CEE hanstik og CEE hunstik
.

Som tilbehør har vi to adaptere
1: kabel med CEE hanstik og almindelig hunstik med jord.

2: Kabel med almindelig hanstik med jord og CEE hunstik

Der ud over har vi en stikdåse med tre hunstik og et hanstik til tilslutning

Dette sæt lever op til minimums kravet fra IEC standarden

adapter el kabel adapter hanstik adapter hunstik

På de ovenstående foto, ser I vores el adaptere.

Det midterste foto viser tilslutningerne på den adapter vi bruger, hvis vi kommer til en campingplads, hvor de ikke har et tidssvarende el system. (det er sjældent, men sker dog ind imellem)

Adapteren på fotoet til højre, bruger vi hele tiden. Hovedkablet føres ind i teltet, og så tilsluttes det blå hanstik til hovedkablet, og det grå hunstik, forbinder vi med ores stikdåse.

Kabler og adaptere kan købes færdige, men det er også mulig at købe stik og løs kabel, så man kan afpasse længden på adapterkablerne.

Stikdåse med jord

 

 

Til venstre ser i den tilslutning vi laver til hovedkablet,
når det er kommet ind i teltet.
Fra stikdåsen fordeler vi så strøm til køleboks,

lys opladere og hvad behov man eller skulle have til el

Husk det er jeres eget ansvar at medbringe et godkendt el kabel

Godkendte kabler kan købes mange steder, men tro ikke at fordi det er en campingbutik, så er de selvfølgelig godkendt. Jeg er ked af at hænge nogen ud, men finder det dog for dårligt at en netbutik som Billigcampings bredde sortiment af kabler, ikke indeholder et eneste godkendt kabel, så ser jer for!

Du kan købe godkendte kabler i f.eks. Harald Nyborg, T-hansen og hos campingforhandlerne