Vedligehold af grejet sikrer dig en længere brugsværdi

Bomulds/ polyesterbomulds teltet

Generelle tips til brug, vedligeholdelse og rengøring af teltdug.

Alle telte har brug for vedligeholdelse, uanset deres vejr-resistens, målt i styrke og efterbehandling. Teltets levetid øges ved at benytte sig af disse tips:

• Fjern skidtdepoter regelmæssigt, ved at børste (den tørre) teltdug af med en børste. Mudderskørter og vinduer rengøres bedst med en svamp og en tør klud, som kun bruges specifikt til dette.
• Tillad pletter på teltdugen at tørre helt igennem før de fjernes. Først, bruges en børste. Hvis dette er uden effekt bruges lunkent vand. Der må ikke benyttes rengøringsmidler (herunder også sæbe), eller andre kemiske midler da de kan beskadige teltdugens vandafvisende egenskaber. Hvis det er absolut påkrævet, kan der bruges et specifikt kemisk middel til teltduge. Kontakt venligst forinden din specialforhandler.

• Hæng intet vasketøj, våde beklædningsgenstande og lign. over teltet. Disse kan indeholde sæberester som kan blive overført til teltdugen og beskadige dens vandafvisende egenskaber. Af samme grund må mudderskørter eller grundskørter ikke rengøres med sæbe.

• Rør ikke teltdugen med fedtede fingre (herunder solcreme, hudcreme og lign.) da fedtet i disse, kan beskadige teltdugens vandafvisende egenskaber.

• Placer ikke stole eller lign. på eller mod teltdugen. Gnidningen kan forårsage skader der leder til lækager.

• Rør ikke ved teltdugen når det regner. Vandet kan ”fastholdes” på de punkter hvor berøring har fundet sted, som kan højne chancen for lækager.

• Teltdugen for må aldrig rulles op våd. Hvis dette ikke kan undgås, så skal det sikres at det rulles ud og tørres fuldstændigt hurtigst muligt. Senest indenfor 24 timer.

• Teltdugen kan i begyndelsen tillade fugt at trænge igennem. Dog bliver teltdugen mættet når den bliver gennemblødt, hvilket gør at den ”lukker” og bliver vandafvisende. Mug- og skimmeldannelse kan forebygges gennem følgende råd:

• God ventilation, selv hvis teltet sjældent eller aldrig bruges.

• Undgå madlavning inde i telte, ellers skal man sikre tilstrækkelig ventilation for at fjerne kondens fra madlavningen.

• Før teltet pakkes ned rengøres det med vand tilsat klorin (blandingsforhold 1:10). Derefter skal teltet tørre fuldstændigt.

• Teltet må kun pakkes ned, når det er helt tørt. Generelle tips til opbevaring af teltdug:

• Sikre at teltdugen er ren og tør (må ikke renses med sæbe) før den opbevares i et tørt og vel ventileret areal.

• Posen som teltdugen opbevares i skal helst være lavet af et vel ventilerende materiale, såsom bomuld.

• (Bomulds)posen må absolut ikke vaskes med sæbe, da rengøringsmidler kan beskadige teltdugens vandafvisende egenskaber.

• Pak ikke ringe, barduner, forhæng, grundlagen og mudderskørter i samme pose som teltdugen. Det kan skade teltdugen.
Fjernelse af pletter:

• Bær: Børst den tørre teltdug og vask med slange / vand (ej højtryk).

• Fugleekskrementer: Børst den tørre teltdug og vask med slange / vand (ej højtryk).

• Harpiks: Børst den tørre teltdug

• Sand: Børst den tørre teltdug og vask med slange / vand (ej højtryk).

• Alger: Rens den coatede teltdug med vand tilsat klorin (blandingsforhold 1:10). Rens den u-coated teltdug med vand.

Teksten er lånt fra firmaet www.hecht-johan.dk

 

polyester telt

Skal vi imprægnere vores polyester telt

På facebook har der været en tråd om imprægnering af polyester telte. Jeg syntes tråden er god, og gengiver den her, kun med fornavnene på de som skriver indlæggende:

Trine:
Hej. Ja selvom jeg ikke er så aktiv på siden, er det virkelig skønt at følge med på sidelinjen og hvor har alle i kloge mennesker dog en masse gode råd og nyttig viden, som jeg suger til mig Nu har jeg lige lidt spørgsmål ang. imprægnering af vores polyester telt. Hvilket produkt bruger i, hvordan gør i det, hvad er nemmest og selvfølgelig hvad giver det bedste resultat?

Poul: Jeg imprægnerer ikke vores. Det skal være mange år gammelt, før det evt. Er nødvendigt. Den størstw risiko for utætheder, er ved syninger/samlinger og hvis det skulle blive utæt, vil jeg smøre imprægnering på indvendigt

Bodil: Vi bruger Fabsil til vores Nevada Mér, letvægtstelte og Montana 6- fordi det er det vores forhandler sælger. Det har vi været udmærket tilfredse med. Vi (Læs manden) sætter en stor pensel på et skaft og så maler vi det på. Det går hurtigt og er super nemt. Vi har altid en lille Seamsealer med på ferie, ligesom vi (læs jeg) giver sømmene en tur, når vi imprægnere. Imprægnering er superhyggeligt. Så er vi ved at være klar til sæsonstart

Poul: Så er mit spørgsmål bare! Hvorfor imprægnerer i? Har i haft utæthed i teltet? Eller gør i det bare fordi i mener at det skal man?

Trine: Vi har ikke oplevet utætheder i teltet...men læser rundt omkring at det er en god ide for at vedligeholde sit telt også i længden. Men det er da nemmere og billigere hvis ikke det behøves Jeg har ikke flere års erfaringer med teltcamping, diverse udstyr, produkter osv...Endnu...!Så ja jeg læser jo mange ting.

Bodil: Vi har oplevet - godt nok for mange år siden - at være afsted 5 mand i et 4 personers outwell telt - og det regnede bare ind. Det var i 2000 i Harzen, så vi måtte ned til den lokale skohandler og spørge efter imprægnering. Siden har vi imprægneret. Vi oplevede et regnvejr af format i Slovenien i 2008, hvor vi troede hele forteltet i Montanaen var oversvømmet - men nej, det var det ikke. Vi overdoer nok. Så måske skal vi droppe det i år, og så se om det går. Som jeg læser det Poul, har I ikke haft problemer, eller ?

Poul: På Fabsil og andre imprægneringer, står der at det er siliconebaseret og uv bekyttende, og derved forlænget holdbarheden. Men hvor udsat et dit telt! 3 ugers sommerferie i sydens sol, er nok det værste. Men dit telt burde sagten kunne holde til dette i mindst 5 år og så tror jeg de fleste ivrige teltcampister vil købe nyt til den tid holder du ferie her i skandinavien, og evt. Udvider dit teltliv med nogle weekender, vil holdbarheden være mindst lige så lang . Jeg er nok af den opfattelse at en enkelt gang imprægnering skader ikke, men gentagne gange, tror jeg på ødelægger teltdugen. Hvis i alligevel vil imprægnere, så husk at teltet skal vaskes og være helt rent for skidt før i går igang
Vi har haft flere telte, men aldrig imprægneret, heller ikke for år tilbage hvor vi havde et billigt Harald Nyborg telt

Janice: Jeg har aktuelt haft et telt, hvor imprægneringen var blevet nedbrudt af, at teltet havde lagt ubrugt hen. Så det sker af og til at man må genimprægnere selv et Outwell telt.
Jeg brugte Fabsil, som jeg penslede på teltet indvendigt. Men er teltet i
kke utæt, så er jeg helt på linie med Poul hvorfor fikse noget, der ikke er i stykker?!?

Hans: jeg er så privilegeret, at jeg har plads i haven til en "øve-mig-inden-turens-start-opstilling" og herunder har jeg vænnet mig til at lade vandslangen imitere regnvejr ( er så heldig at have et kildevæld i baghaven, der via en gammel brønd stadig er ganske leveringsdygtigt i gratis vand )og har ud over den almindelige vandslangesregnbyge, haft fokus på at "spule" syninger/samlinger for at tjecke for utætheder .. og hidtil har jeg så ikke haft "behov" for imprægnering